Selimo u druge prostore – što mi je sve potrebno od zakona o zaštiti na radu / zakona o zaštiti od požara

Selimo u druge prostore – što mi je sve potrebno od zakona o zaštiti na radu / zakona o zaštiti od požara (u daljnjem tekstu ZNR/ZOP) pitanje je na koje vrlo rado odgovaramo. Prvenstveno zato što je učestao razlog seljenja potreba za većim i kvalitetnijim prostorom, što znači da se poslovni subjekt razvija i raste.

Vrijedi li vam sve iz ZNR-a/ZOP-a ako promijenite prostor? Ne.

Morate li sve raditi ponovo? Ne.

Istina je negdje između jer dio ZNR/ZOP obaveza veže se na zaposlenike, a dio na prostore. Promjenom prostora dakle trebate misliti na one ZNR/ZOP stavke koje se tiču samog poslovnog prostora, a to bi bilo sljedeće:

  1. Ažuriranje procjene rizika – u svakoj imalo kvalitetnoj procjeni rizika moraju se obraditi poslovni prostori i uvjeti rada u njima, kao i dodjeljivanje djelatnika određenom prostoru. Zbog toga se procjena mora ažurirati – iz nje se miče prostor koji više nije aktualan te se obrađuje novi poslovni prostor.
  2. Ispitivanje elektroinstalacija – novi prostor ima svoje elektroinstalacije koje bi valjalo ispitati.
  3. Ispitivanje radnog okoliša – kao i kod struje, radni okoliš isključivo je vezan za prostor u kojem se vrši rad.
  4. Izrada plana evakuacije – ako baš ne selite u copy-paste prostor (a najčešće ne selite) za novi se prostor radi i novi plan evakuacije.
  5. Ostalo – ovdje su stavke koje novi prostor može i ne mora imati, ako ih ima treba ih se ispitivati; nepropusnost plinskih instalacija, svi uređaji vezani za požarstvo (tipkala, panik rasvjeta, hidranti, sprinkleri, vatrodojava itd.)
  6. Vatrogasni aparati i ormarić prve pomoći se naravno prenose iz starog prostora u novi.

Neke od navedenih stvari ponekad se ispituju na razini cijele građevine. Npr. vaš novi poslovni prostor je ured na 7. katu poslovne zgrade – velika je vjerojatnost da vlasnik zgrade ispituje elektroinstalacije, plin i uređaje za požarstvo na razini cijelog objekta. U tom slučaju vi ne morate raditi ispitivanja već od vlasnika zgrade tražite kopije zapisnika o ispitivanjima. Jedino od navedenog što je uvijek vaša obaveza i što vlasnik prostora nikada ne može obaviti umjesto vas jest ažuriranje procjene rizika i ispitivanje radnog okoliša. I plan evakuacije koji bi po slovu zakona svaka tvrtka trebala imati u svom poslovnom prostoru, neovisno o tome postoji li plan evakuacije na cijeloj etaži. Jer eto. Razlozi.

U svakom slučaju, čestitam vam na preseljenju i javite se ukoliko treba dodatno pojasniti pročitani tekst.

Pretraži materijale:

Područje
Djelatnosti
Pretraži

Prijavite se na newsletter!

Pretplati se na naš newsletter i prati najnovije aktualnosti iz područja zaštite na radu

Naši članci

IMATE li pitanja?

Specijalist za ovu temu je:

Pošaljite poruku:

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj internet stranice isključiva je odgovornost Anparo d.o.o.

Uvodimo zdrave prakse u vaš rad.
Anparo je tvrtka s više od 15 godina iskustva ovlaštena za poslove zaštite na radu, zaštite od požara te za poslove dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije te zaštite okoliša i civilne zaštite. Kontinuirano unaprijeđujemo naše poslovanje s namjerom da našim klijentima ponudimo što kvalitetniju i što potpuniju uslugu zasnovanu na znanju i povjerenju. Želimo da radna sredina oplemenjuje čovjeka, a ne da ga uništava. S obzirom da čovjek boravi trećinu života na radnom mjestu vjerujemo da tu možemo značajno djelovati na zdravlje čovjeka te time ujedno korisno djelovati i na zajednicu.
Naš zadatak je da u suradnji s poslodavcima kontinuirano unaprjeđujemo radne sredine u društvu s ciljem obogaćivanja života i osnaživanja odnosa ljudi oko nas.

Radno vrijeme: Pon- Pet: 08 - 17 h

Telefon: +385 (1) 28 52 117

Sjedište: Horvaćanska cesta 27
Uredi: Selska cesta 215 (karta do nas)

Anparo je nositelj certifikata:

Anparo je član:

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr - Saznajte više o projektu na linku EU PROJEKT
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr - Saznajte više o projektu na linku EU PROJEKT
Selimo u druge prostore – što mi je sve potrebno od zakona o zaštiti na radu / zakona o zaštiti od požara