Je li potrebna zaštita na radu ako zaposlenici rade na terenu?

Temom Rada na terenu i zaštite na radu te obaveza poslodavaca po pitanju zaštite na radu najčešće se bave poslodavci koji se bave servisnim, monterskim, građevinskim i IT djelatnostima jer se kod njih često događa da djelatnici svoj posao rade izvan prostorija tvrtke (dakle u prostorima klijenta ili kupca).

Da rezimiramo, ukoliko uopće ne radite u vlastitom poslovnom prostoru, već se uvijek radi na terenu/kod klijenata, obaveze su sljedeće:

  1. Izrada procjene rizika i plana osposobljavanja
  2. Osposobljavanje djelatnika za rad na siguran način
  3. Osposobljavanje djelatnika za početno gašenje požara
  4. Osposobljavanje poslodavca ili ovlaštenika poslodavca.

Ukoliko pak imate i vlastiti prostor i rad na terenu, imam za vas radosnu vijest: vi uvijek odgovarate isključivo za lokaciju koja je pod vašom kontrolom – bilo da ste vlasnik te lokacije ili ste u najmu. Nitko (pa ni država) od vas ne očekuje da morate u prostorima svojih klijenata ispitivati ispravnost elektroinstalacija, radni okoliš i sl.

Vaši djelatnici moraju biti osposobljeni i adekvatno opremljeni, u procjeni rizika posebno će se zavesti i obraditi terenski rad i to je sve što se od vas očekuje. Od vaših se djelatnika naravno očekuje da se ponašaju u skladu s propisanim pravilima i mjerama zaštite na radu za njihova radna mjesta. Činjenica da programer radi u prostorima klijenta, a ne kod poslodavca mu ne daje za pravo da se popne na stolicu i glumi Supermana.

Pretraži materijale:

Područje
Djelatnosti
Pretraži

Prijavite se na newsletter!

Pretplati se na naš newsletter i prati najnovije aktualnosti iz područja zaštite na radu

Naši članci

IMATE li pitanja?

Specijalist za ovu temu je:

Pošaljite poruku:

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj internet stranice isključiva je odgovornost Anparo d.o.o.

Uvodimo zdrave prakse u vaš rad.
Anparo je tvrtka s više od 15 godina iskustva ovlaštena za poslove zaštite na radu, zaštite od požara te za poslove dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije te zaštite okoliša i civilne zaštite. Kontinuirano unaprijeđujemo naše poslovanje s namjerom da našim klijentima ponudimo što kvalitetniju i što potpuniju uslugu zasnovanu na znanju i povjerenju. Želimo da radna sredina oplemenjuje čovjeka, a ne da ga uništava. S obzirom da čovjek boravi trećinu života na radnom mjestu vjerujemo da tu možemo značajno djelovati na zdravlje čovjeka te time ujedno korisno djelovati i na zajednicu.
Naš zadatak je da u suradnji s poslodavcima kontinuirano unaprjeđujemo radne sredine u društvu s ciljem obogaćivanja života i osnaživanja odnosa ljudi oko nas.

Radno vrijeme:
Pon- Pet: 08 - 17 h

+385(1)2852117
Hondlova 2/3 (karta do nas)

Anparo je nositelj certifikata:

Anparo je član:

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr - Saznajte više o projektu na linku EU PROJEKT
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr - Saznajte više o projektu na linku EU PROJEKT
Je li potrebna zaštita na radu ako zaposlenici rade na terenu?