Otkaz ugovora o radu i zaštita na radu

Što po pitanju zaštite na radu činiti prilikom otkaza ugovora o radu?

Vjerujem da nikome od vas nije drago davati otkaz djelatniku – koliko god razlog bio opravdan, pretpostavljam da je to i za njega i za vas relativno stresna situacija.

Što se tiče zaštite na radu, tu barem nema posebnih komplikacija. U osnovi, sve dokumente vezane za osobu koja odlazi odstranite iz tekuće evidencije. Čak biste ih po GDPRu trebali uništiti jer nema zakonske osnove po kojoj će vam ti dokumenti biti od koristi. Najčešće se tu radi o potvrdama za:

  1. Rad na siguran način
  2. Početno gašenje požara
  3. Osposobljavanje za ovlaštenika
  4. Osposobljavanje za pružanje prve pomoći.

Ovisno kako vam je napravljena procjena rizika, trebali biste je ažurirati.

Ako imate oformljenu suradnju s ovlaštenom tvrtkom za zaštitu na radu, dakle ako imate nekog tko vas u zaštiti na radu prati obavezno im javite da osoba xy više nije zaposlenik vaše tvrtke. Tom informacijom puno pomažete i sebi i nama koji vas pratimo.

Sve gore navedene potvrde o osposobljavanjima koje ste za tog djelatnika napravili tehnički su vlasništvo tvrtke jer ste vi podnijeli financijski trošak tih osposobljavanja.

Različita su mišljenja u branši što sa tim papirima učiniti i kako se postaviti prema sada već bivšem radniku – iako ih ne morate dati djelatniku koji odlazi, ti vam dokumenti više neće trebati. Često se na žalost u praksi susrećem s osobama koje su pet ili više puta prolazile određeno osposobljavanje samo zato što nisu bile u mogućnosti dokazati da su to već prošle.

Moj stav je da čovjeku koji odlazi dozvolite da uzme potvrdu o osposobljavanju za početno gašenje požara i (ako je to radio kod vas) za pružanje prve pomoći jer ta se osposobljavanja rade jednom u životu i prenosiva su s radnog mjesta na radno mjesto budući da ne glase na vašu tvrtku nego na ime i prezime osposobljene osobe. Tim činom ćete pomoći ne samo osobi koja odlazi već i njegovom budućem poslodavcu te tvrtki iz zaštite na radu koja tog poslodavca prati.

Pretraži materijale:

Područje
Djelatnosti
Pretraži

Prijavite se na newsletter!

Pretplati se na naš newsletter i prati najnovije aktualnosti iz područja zaštite na radu

Naši članci

IMATE li pitanja?

Specijalist za ovu temu je:

Pošaljite poruku:

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj internet stranice isključiva je odgovornost Anparo d.o.o.

Uvodimo zdrave prakse u vaš rad.
Anparo je tvrtka s više od 15 godina iskustva ovlaštena za poslove zaštite na radu, zaštite od požara te za poslove dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije te zaštite okoliša i civilne zaštite. Kontinuirano unaprijeđujemo naše poslovanje s namjerom da našim klijentima ponudimo što kvalitetniju i što potpuniju uslugu zasnovanu na znanju i povjerenju. Želimo da radna sredina oplemenjuje čovjeka, a ne da ga uništava. S obzirom da čovjek boravi trećinu života na radnom mjestu vjerujemo da tu možemo značajno djelovati na zdravlje čovjeka te time ujedno korisno djelovati i na zajednicu.
Naš zadatak je da u suradnji s poslodavcima kontinuirano unaprjeđujemo radne sredine u društvu s ciljem obogaćivanja života i osnaživanja odnosa ljudi oko nas.

Radno vrijeme:
Pon- Pet: 08 - 17 h

+385(1)2852117
Hondlova 2/3 (karta do nas)

Anparo je nositelj certifikata:

Anparo je član:

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr - Saznajte više o projektu na linku EU PROJEKT
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr - Saznajte više o projektu na linku EU PROJEKT
Otkaz ugovora o radu i zaštita na radu