Zaposlio bih studenta – trebam li što od zaštite na radu / zaštite od požar

Zaposlio bih studenta – trebam li što od zaštite na radu / zaštite od požara često je pitanje s kojim se susrećemo budući da  je zapošljavanje studenata učestalo.

Kako bih vam na njega odgovorio moram vas zagnjaviti sa zakonskim tumačenjem koje kad se prevede na razumljiv hrvatski jezik kaže sljedeće: poslodavac je odgovoran za sve osobe koje zapošljava. Dakle nebitno je da li zapošljavate osobu na klasičnu prijavu ili putem student servisa, odgovornost je ista.

To bi značilo da student mora proći osposobljavanja za rad na siguran način i za zaštitu od požara kao i svaki drugi djelatnik tvrtke. Međutim, postoje iznimke.
Izvadak iz zakona br. 2 (i dalje na jednostavno razumljivom hrvatskom) kaže: poslodavac ima rok od 2 (riječima: dva) mjeseca da osposobi novog djelatnika pod uvjetom da djelatnik ne radi samostalno već pod nadzorom osposobljenih kolega.

Pretpostavljam da ste bar jednom doživjeli situaciju da u Cinestaru stojite u kilometarskom redu za kokice jer iskusna kolegica na blagajni pomaže novom kolegi da se snađe pa sve ide vrlo vrlo sporo. E, to vam je rad pod nadzorom i to je dozvoljeno – narednih dva mjeseca od dana zapošljavanja.

Student koji je potpuno sam u uredu i marljivo radi za računalom (programira, dizajnira i ostale *ira aktivnosti) bez da je osposobljen za rad na siguran način i zaštitu od požara nikako ne smije sam raditi. Ne, ne šalim se. Ozbiljno, inspekcija bi vas mogla zezati. Jer, opasno je. Jer, tako piše u zakonu. Jer… razlozi.

Moj savjet vam je da pristupite osposobljavanju ukoliko imate studenta Peru Perića koji učestalo radi kod vas, bez obzira radi li on 2 mjeseca u komadu pa zakonski morate ili dva tjedna radi, dva ne radi i tako sljedećih nekoliko mjeseci. Ako se opetovano vraća kod vas očito je osoba na koju računate pa osposobljavanja ne bi trebala biti problem.

Ako pak imate studenta koji je kratko i jednokratno kod vas, a možete osigurati rad pod nadzorom nemojte ga osposobljavati jer ga nećete ni zadržati. Pogotovo ako cijelo vrijeme stvara duge redove u Cinestaru.

Pretraži materijale:

Područje
Djelatnosti
Pretraži

Prijavite se na newsletter!

Pretplati se na naš newsletter i prati najnovije aktualnosti iz područja zaštite na radu

Naši članci

IMATE li pitanja?

Specijalist za ovu temu je:

Pošaljite poruku:

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj internet stranice isključiva je odgovornost Anparo d.o.o.

Uvodimo zdrave prakse u vaš rad.
Anparo je tvrtka s više od 15 godina iskustva ovlaštena za poslove zaštite na radu, zaštite od požara te za poslove dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije te zaštite okoliša i civilne zaštite. Kontinuirano unaprijeđujemo naše poslovanje s namjerom da našim klijentima ponudimo što kvalitetniju i što potpuniju uslugu zasnovanu na znanju i povjerenju. Želimo da radna sredina oplemenjuje čovjeka, a ne da ga uništava. S obzirom da čovjek boravi trećinu života na radnom mjestu vjerujemo da tu možemo značajno djelovati na zdravlje čovjeka te time ujedno korisno djelovati i na zajednicu.
Naš zadatak je da u suradnji s poslodavcima kontinuirano unaprjeđujemo radne sredine u društvu s ciljem obogaćivanja života i osnaživanja odnosa ljudi oko nas.

Radno vrijeme:
Pon- Pet: 08 - 17 h

+385(1)2852117
Hondlova 2/3 (karta do nas)

Anparo je nositelj certifikata:

Anparo je član:

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr - Saznajte više o projektu na linku EU PROJEKT
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr - Saznajte više o projektu na linku EU PROJEKT
Zaposlio bih studenta – trebam li što od zaštite na radu / zaštite od požar