Zapošljavam više od jedne, 20, 49, 300 osoba, što mi je sve potrebno od zaštite na radu i zaštite od požara?

Zapošljavam više od jedne, dvadeset, četrdeset devet, tristo osoba – što mi je potrebno od zaštite na radu/zaštite od požara logično je pitanje kada se počinjete razvijati i rasti.

Ukoliko se tek sada susrećete sa ovom temom, molim vas da pročitate članak pod nazivom: Zapošljavam svog prvog djelatnika, što mi je sve potrebno od ZNR-a

Ukoliko ste prije ovog momenta (dakle sa prvom zaposlenom osobom) već regulirali svoje obaveze imate izuzetno malo dodatnih obaveza:

 1. Ažuriranje procjene rizika
 2. Osposobljavanje novog djelatnika za rad na siguran način
 3. Osposobljavanje novog djelatnika za zaštitu od požara

Te se obaveze ponavljaju sa svakim novim djelatnikom bez obzira na količinu sve dok ne dođete na količinu od 20 zaposlenih, jer tada se osim navedenih pojavljuje i nova obaveza:

 1. Zapošljavanje osobe s invaliditetom – to je obaveza po Zakonu o radu, ne o zaštiti na radu, ali za sobom povlači svoju problematiku o kojoj sam pisao u članku: Zaposlio bih invalidnu osobu – trebam li prilagođavati prostor i što ZNR kaže o tome Osobu s invaliditetom niste dužni zaposliti ukoliko se u vašoj tvrtki ne radi o poslovima s posebnim uvjetima rada za koje osobe s invaliditetom neće ostvariti prolaznu ocjenu na liječničkom pregledu.

Zaposlio sam svog 50. djelatnika, što kaže zaštita na radu?

Kada dođete na svog 50. zaposlenog događaju se novi momenti:

 1. Morali biste zaposliti stručnjaka zaštite na radu;
  stručnjak I. stupnja ako je u tvrtki većina poslova sa malim rizicima (uredski poslovi poput knjigovodstva, programiranja i sl.)
  stručnjak II. stupnja ukoliko se pretežno radi o poslovima koji ne spadaju u gore navedenu kategoriju.
  Ne morate stručnjaka zaposliti na puno radno vrijeme (radno vrijeme nije propisano).
 2. Obavezni ste osnovati odbor zaštite na radu (odbor čine poslodavac ili ovlaštenik, stručnjak ZNR, specijalist medicine rada i povjerenik* radnika za zaštitu na radu ukoliko je izabran ili njihov koordinator) koji će se sastajati najmanje jednom u 6 mjeseci.
 3. Morali biste osposobiti još jednu osobu za pružanje prve pomoći.

* Povjerenik radnika nije obvezna funkcija niti u jednom slučaju (do 49 radnika ili preko), ali bilo bi dobro da imate pisani trag da ste radnike uputili u pravo izbora povjerenika radnika te da ste im ostavili vremena da se odluče o tom pravu i da su sami odlučili treba li im ili ne ta funkcija (povjerenikova funkcija je zastupati interese i potrebe radnika po pitanju zaštite na radu te ih komunicirati poslodavcu).

Kada imate tvrtku sa 249 do 499 zaposlenih potrebno je:

 1. Imati zaposlenog jednog stručnjaka zaštite na radu I. stupnja
 2. Imati zaposlenog jednog stručnjaka zaštite na radu II. stupnja

Ukoliko postoje kakva dodatna pitanja na ovu temu, svakako mi se javite, kontakt niže na stranici.

Pretraži materijale:

Područje
Djelatnosti
Pretraži

Prijavite se na newsletter!

Pretplati se na naš newsletter i prati najnovije aktualnosti iz područja zaštite na radu

Naši članci

IMATE li pitanja?

Specijalist za ovu temu je:

Pošaljite poruku:

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj internet stranice isključiva je odgovornost Anparo d.o.o.

Uvodimo zdrave prakse u vaš rad.
Anparo je tvrtka s više od 15 godina iskustva ovlaštena za poslove zaštite na radu, zaštite od požara te za poslove dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije te zaštite okoliša i civilne zaštite. Kontinuirano unaprijeđujemo naše poslovanje s namjerom da našim klijentima ponudimo što kvalitetniju i što potpuniju uslugu zasnovanu na znanju i povjerenju. Želimo da radna sredina oplemenjuje čovjeka, a ne da ga uništava. S obzirom da čovjek boravi trećinu života na radnom mjestu vjerujemo da tu možemo značajno djelovati na zdravlje čovjeka te time ujedno korisno djelovati i na zajednicu.
Naš zadatak je da u suradnji s poslodavcima kontinuirano unaprjeđujemo radne sredine u društvu s ciljem obogaćivanja života i osnaživanja odnosa ljudi oko nas.

Radno vrijeme:
Pon- Pet: 08 - 17 h

+385(1)2852117
Hondlova 2/3 (karta do nas)

Anparo je nositelj certifikata:

Anparo je član:

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr - Saznajte više o projektu na linku EU PROJEKT
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr - Saznajte više o projektu na linku EU PROJEKT
Zapošljavam više od jedne, 20, 49, 300 osoba, što mi je sve potrebno od zaštite na radu i zaštite od požara?