Što mi je sve potrebno od zakona o zaštiti na radu kod zapošljavanja prvog djelatnika?

Zapošljavam svog prvog djelatnika – što mi je sve potrebno od zakona o zaštiti na radu / zakona o zaštiti od požara

pitanje je koje mnogi budući poslodavci postavljaju s određenom rezervom i strahom budući da većina njih ima dojam da se tu radi o Pandorinoj kutiji čiji je sadržaj nepoznat, kompliciran, neizvediv i preskup.

Za početak, koncentrirajmo se na pozitivno… zapošljavate svog prvog djelatnika! To znači da rastete! Čestitam i sretno sa daljnjim razvojem, imate razloga biti sretni i ponosni! Sada kada sam vas naoružao euforijom, vrijeme je da otvorimo Pandorinu kutiju…

Uopćena lista najčešćih obaveza (uzmite u obzir da ne znam kakva je točno situacija u vašoj tvrtki) podrazumijeva da biste trebali riješiti sljedeće stavke:

 1. Izrada procjene rizika i plana osposobljavanja
 2. Osposobljavanje svih djelatnika za rad na siguran način
 3. Osposobljavanje svih djelatnika za zaštitu od požara
 4. Osposobljavanje poslodavca i/ili ovlaštenika poslodavca
 5. Ispitivanje elektroinstalacija
 6. Ispitivanje radnog okoliša (osvjetljenje, buka, vlaga, temperatura, strujanje zraka)
 7. Izrada plana evakuacije (grafički – tlocrt, tekstualno – elaborat evakuacije, signalizacija – naljepnice sa smjerovima kretanja i sl.)
 8. Ispitivanje i pregled radne opreme (samo opreme s povećanim opasnostima, ne morate ispitivati kuhala za kavu, računala i mikrovalne)
 9. Nabavka vatrogasnih aparata (količina ovisi o kvadraturi i namjeni prostora)
 10. Obavljanje poslova zaštite na radu (konstantan nadzor i praćenje svih mogućih zakona/pravilnika, praćenje istjecanja valjanosti pojedinih zapisnika i sl.)

Da, naveo sam čak 10. točaka i to se odnosi na sve poslodavce koji zapošljavaju barem jednu osobu bez obzira čime se bave i koliko im je jednostavan ili kompleksan poslovni prostor. Međutim nisam još gotov jer tu moram navesti i…

Eventualne dodatne obaveze:

 • Osposobljavanje jednog ili više djelatnika za pružanje prve pomoći. (Ukoliko u jednoj smjeni radi više od jedne osobe tada bi jedna osoba po smjeni trebala biti osposobljena za pružanje prve pomoći. I ne, ne vrijedi osposobljavanje za prvu pomoć iz autoškole. Smiješno je, ali je tako. No to nije taj papir. Znate i sami kako to ide kod nas.)
 • Nabavka ormarića prve pomoći – samo ako imate obavezu osposobljavanja.
 • Ispitivanje nepropusnosti plinskih instalacija – samo ako imate plinske instalacije; ovo ispitivanje vrše ovlaštene institucije za ispitivanje plina.
 • Ispitivanje svega vezanog za požarstvo (panik rasvjeta, tipkala, hidranti, sprinkleri, vatrodojava…) – samo ukoliko se u prostoru nalaze takvi sustavi.

Kao što vidite lista potencijalnih obaveza je podulja te pretpostavljam da ste sada već lagano nervozni, žila na čelu bubnja i nije vam jasno čemu sve to i zašto vas jednostavno ne puste da radite svoj posao… Molim vas da ne ubijate glasnika, imajte na umu da mi je želja prenijeti vam stvari onakvima kakve jesu, ne onakvima kakve vi ili ja želimo da budu. Bit će sve u redu, udahnite, sjetite se da zapošljavate i rastete. Euforija! Ponos! Sreća! Jesmo? Super, idemo dalje (da, ima dalje, ali najgore je prošlo).

Sve gore navedeno nije tako komplicirano kako se čini.

Pola navedenih stvari ima trajnu vrijednost, neke se moraju obnavljati jednom u x vremena (svakih 3, 4 ili 5 godina – iznimka je požarstvo za koje za sve stavke vrijedi ispitivanje jednom godišnje). Jedino što zahtijeva konstantnu ažurnost jest procjena rizika i obavljanje poslova zaštite na radu u čemu vam bilo koja kvalitetna tvrtka iz zaštite na radu može pružiti ogromnu pomoć i podršku. Hvala na pitanju – mi jesmo kvalitetni, nemate brige 😉.

Samo obavljanje poslova zaštite na radu nešto je što možete i sami raditi ukoliko vi ili bilo tko od vaših djelatnika posjeduje potrebnu kvalifikaciju. A kvalifikacija je sljedeća: da ste tijekom svog školovanja slušali predmet/kolegij/tečaj/predavanje na temu zaštite na radu (iz osobnog primjera, tehničke srednje škole poput Ruđera Boškovića uvjetuju da prije pristupanja praktičnoj nastavi svi učenici moraju poslušati tjedan ili dva zaštite na radu, što je dovoljno da bi se postigla potrebna kvalifikacija) i da to možete papirnato dokazati.

Ukoliko nemate takvu osobu na raspolaganju, uvijek je možete „proizvesti“ slanjem na stručno usavršavanje, po programu Specijalist zaštite na radu. Možda vam to na prvu djeluje kao nepotrebna gnjavaža, ali vjerujte mi time ćete si dugoročno uštedjeti jako puno novaca i vremena.

Budući da sam sebi obećao da vas neću gnjaviti dulje od cca jedne stranice teksta ovdje bih pisanje priveo kraju. Osnovnu informaciju ste dobili, za sve ostalo stojim na raspolaganju.

Na samom kraju probat ću vam popraviti raspoloženje; ovo sve je veliki šok kada prelazite iz situacije da samo vi kao vlasnik/direktor radite u tvrtki u situaciju gdje zapošljavate svog prvog djelatnika (kako se kaže, prvi se pamte). Kada zaposlite drugog, jedino što trebate učiniti jest napraviti njegova osposobljavanja (stavke 3. i 4.) te ažurirati procjenu rizika. I to je to za svakog idućeg djelatnika! Ozbiljnu priču oko zaštite na radu teško je započeti no lagano se održava ukoliko surađujete sa kvalitetnim partnerom iz tog područja. Tako da rastite i dalje, sve će biti u redu.

Pretraži materijale:

Područje
Djelatnosti
Pretraži

Prijavite se na newsletter!

Pretplati se na naš newsletter i prati najnovije aktualnosti iz područja zaštite na radu

Naši članci

IMATE li pitanja?

Specijalist za ovu temu je:

Pošaljite poruku:

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj internet stranice isključiva je odgovornost Anparo d.o.o.

Uvodimo zdrave prakse u vaš rad.
Anparo je tvrtka s više od 15 godina iskustva ovlaštena za poslove zaštite na radu, zaštite od požara te za poslove dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije te zaštite okoliša i civilne zaštite. Kontinuirano unaprijeđujemo naše poslovanje s namjerom da našim klijentima ponudimo što kvalitetniju i što potpuniju uslugu zasnovanu na znanju i povjerenju. Želimo da radna sredina oplemenjuje čovjeka, a ne da ga uništava. S obzirom da čovjek boravi trećinu života na radnom mjestu vjerujemo da tu možemo značajno djelovati na zdravlje čovjeka te time ujedno korisno djelovati i na zajednicu.
Naš zadatak je da u suradnji s poslodavcima kontinuirano unaprjeđujemo radne sredine u društvu s ciljem obogaćivanja života i osnaživanja odnosa ljudi oko nas.

Radno vrijeme: Pon- Pet: 08 - 17 h

Telefon: +385 (1) 28 52 117

Sjedište: Horvaćanska cesta 27
Uredi: Selska cesta 215 (karta do nas)

Anparo je nositelj certifikata:

Anparo je član:

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr - Saznajte više o projektu na linku EU PROJEKT
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr - Saznajte više o projektu na linku EU PROJEKT
Što mi je sve potrebno od zakona o zaštiti na radu kod zapošljavanja prvog djelatnika?