Otvaram podružnicu/poslovnicu/izdvojeni pogon – što trebam od zaštite na radu/zaštite od požara

Pitanje koje se postavlja s velikom rezervom; Što trebam od zaštite na radu (i zaštite od požara) kod otvaranja podružnice ili poslovnice, odnosno izdvojenog pogona?

Otvaraš još jednu lokaciju, ta lokacija košta x novaca jer je kupuješ ili si u najmu. Pa unutarnji radovi. Pa opremanje. Pa organizacija posla. I uz sve to kao šećer na kraju dolazi ti još i briga oko ZNR-a i ZOP-a. Stoga mi nije čudno da je oduševljenje na vrhuncu!

Čisto za one kojima se ne da dalje čitati kratak odgovor na postavljeno pitanje bio bi: da, trebaš.

Dulji odgovor opet leži u odgovornosti i brizi poslodavca za radne prostore rada koji su pod njegovom kontrolom (a gore navedeni jesu). Dakle ono što je potrebno za novi prostor učiniti jest sljedeće:

Dodatno, ukoliko se u prostoru nalaze takvi sustavi;

  • Ispitivanje nepropusnosti plinskih instalacija
  • Ispitivanje svega što prostor ima od požarstva (tipkala, panik rasvjeta, hidranti, sprinkleri, vatrodojava…)

Da, moglo bi biti bolje, ali opet nije tako strašno jer ovo su standardni koraci i mjere koje bi bilo koja kvalitetna ovlaštena tvrtka trebala riješiti bez problema. Osim ispitivanja plina za što su najčešće ovlaštene institucije koje se bave plinskim instalacijama.

Zrno utjehe: neka ispitivanja ne morate raditi vi kao poslodavac ukoliko ih prostor već posjeduje i nisu zadnji put rađena u doba Jugoslavije (čitaj: mlađa su od cca 3 godine, nije za sve isto, da ne pišem sve, ako su vam rokovi bitni, javite mi se na mail s pitanjima). Struja, plin i požarstvo ne moraju glasiti na vas, može ih naručiti i najmodavac/vlasnik objekta/zgrade itd. Ali u konačnici na vama kao korisniku prostora je obaveza da se sve gore navedeno na ovaj ili na onaj način napravi.

To bi ukratko bio moj odgovor, ako imate kakvih dodatnih pitanja slobodno mi se javite.

Pretraži materijale:

Područje
Djelatnosti
Pretraži

Prijavite se na newsletter!

Pretplati se na naš newsletter i prati najnovije aktualnosti iz područja zaštite na radu

Naši članci

IMATE li pitanja?

Specijalist za ovu temu je:

Pošaljite poruku:

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj internet stranice isključiva je odgovornost Anparo d.o.o.

Uvodimo zdrave prakse u vaš rad.
Anparo je tvrtka s više od 15 godina iskustva ovlaštena za poslove zaštite na radu, zaštite od požara te za poslove dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije te zaštite okoliša i civilne zaštite. Kontinuirano unaprijeđujemo naše poslovanje s namjerom da našim klijentima ponudimo što kvalitetniju i što potpuniju uslugu zasnovanu na znanju i povjerenju. Želimo da radna sredina oplemenjuje čovjeka, a ne da ga uništava. S obzirom da čovjek boravi trećinu života na radnom mjestu vjerujemo da tu možemo značajno djelovati na zdravlje čovjeka te time ujedno korisno djelovati i na zajednicu.
Naš zadatak je da u suradnji s poslodavcima kontinuirano unaprjeđujemo radne sredine u društvu s ciljem obogaćivanja života i osnaživanja odnosa ljudi oko nas.

Radno vrijeme:
Pon- Pet: 08 - 17 h

+385(1)2852117
Hondlova 2/3 (karta do nas)

Anparo je nositelj certifikata:

Anparo je član:

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr - Saznajte više o projektu na linku EU PROJEKT
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr - Saznajte više o projektu na linku EU PROJEKT
Otvaram podružnicu/poslovnicu/izdvojeni pogon – što trebam od zaštite na radu/zaštite od požara