ZA POSLODAVCE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE O:
ČIŠĆENJU KLIMATIZACIJSKIH I VENTILACIJSKIH SUSTAVA
Prostori u kojima boravi velik broj ljudi mogu postati točke prijenosa zaraznih bolesti. To predstavlja veliki rizik za osobe koje u tim prostorima rade. U prehrambenoj industriji ili zdravstvenim ustanovama klimatizacijski i ventilacijski sustavi mogu postati izvor onečišćenja. Radi toga ih je potrebno redovito održavati tj. stručno i temeljito dezinficirati i čistiti.
Redovito čišćenje i dezinfekcija klimatizacijskih i ventilacijskih sustava:
• Smanjuje rizik od prijenosa zaraznih bolesti
• Produljuje vijek trajanja sustava
• Uklanja širenje neugodnih mirisa
• Smanjuje potrošnju energenata u redovitom radu (nakupine prljavštine smanjuju učinkovitost elektromotora)
• Smanjuje rizik od nastanka požara (nakupine fine prašine u ventilacijskih kanalima pod utjecajem strujanja suhog zraka zbog trenja mogu uzrokovati tinjanje i požar)
• Smanjuje buku i vibracije
Čišćenje i dezinfekcija ventilacijskih i klimatizacijskih sustava je zakonska obveza temeljem slijedećih propisa:
- Zakon o zaštiti od požara,
- Pravilnik o zaštiti od požara ugostiteljskih objekata,
- Pravilnik o tehničkim normativima za ventilacijske ili klimatizacijske sustave,
- Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti
- Pravilnik o zaštiti na radu za mjesta rada
Specijalist za ovu uslugu je:
Tomislav Nimac
viši stručni savjetnik za zaštitu na radu
+385 (1) 28 52 117
+385 95 802 71 73
tomislav.nimac@anparo.hr