Obavljanje poslova zaštite na radu je dio zaštite na radu

na koji se od 01.01.2016. stavlja posebna pozornost. U prijevodu to je između ostaloga svojevrsni nadzor od strane kvalificirane osobe. Problem je u tome što svaka tvrtka koja zapošljava barem jednu osobu ima ovu obavezu. Drugi problem je to što je to konstantna potreba. Osoba koja se ovime bavi treba voditi računa o svim promjenama u pravilnicima i zakonima, o valjanosti i trajanju dokumentacije i to je u konačnici osoba s kojom će uz poslodavca nadzorna tijela htjeti razgovarati. Ukoliko posjedujete potrebnu kvalifikaciju, ovu obavezu možete provoditi sami ili je možete prebaciti na nas kao ovlaštenu tvrtku.

ZA POSLODAVCE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE O:
OBAVLJANJU POSLOVA ZAŠTITE NA RADU

Zakonodavac dopušta da obavljanje poslova zaštite na radu radite sami ukoliko za to imate kvalifikaciju. Ako u svojoj tvrtki nemate kvalificiranu osobu za zaštitu na radu (većina tvrtki nema – kvalifikacija je da ste tijekom svog školovanja prošli zaštitu na radu) postoje dva načina reguliranja ove obaveze:
  1. upišite tečaj za specijalista zaštite na radu u našem Stručno edukativnom centru
  2. ukoliko imate do 49 zaposlenih, mi možemo preuzeti tu obavezu na sebe gdje imenujemo i dodjeljujemo vam svojeg stručnjaka koji će se na toj razini baviti Vašom tvrtkom

Ugovaranje i obavljanje poslova zaštite na radu propisano je odredbama članka 20. Zakona o zaštiti na radu, o čemu više možete pročitati na stranicama Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Ukoliko se želite informirati o tome kako se na procjenu rizika gleda na razini Europske unije, posjetite stranice Europske agencije za zaštitu na radu.

1Zakonske obveze

Poslodavac je obvezan utvrditi i obavljati poslove zaštite na radu u skladu s procjenom rizika, stanjem zaštite na radu i brojem radnika. Poslodavci koji zapošljavaju 50 i više djelatnika, obvezni su poslove zaštite na radu ugovorom o radu ugovoriti s jednim ili više stručnjaka zaštite na radu kroz radni odnos.

Poslodavci koji zapošljavaju do 49 radnika mogu vođenje poslova zaštite na radu ugovoriti s ovlaštenom tvrtkom ukoliko nemaju na raspolaganju djelatnika koji ispunjava propisane uvjete ili nemaju ugovor o radu s osobom koja ispunjava iste.

Poslovima zaštite na radu smatraju se:

  • 1) stručna pomoć poslodavcu i njegovim ovlaštenicima, radnicima te povjerenicima radnika za zaštitu na radu u provedbi i unapređivanju zaštite na radu
  • 2) sudjelovanje u izradi poslovne strategije te operativnih planova i programa poslovanja poslodavca, u dijelu u kojem se moraju odnositi na zaštitu na radu, te sudjelovanje u primjeni upravljačkih metoda ili tehnika za provođenje strategije
  • 3) sudjelovanje u postupku izrade procjene rizika
  • 4) unutarnji nadzor nad primjenom pravila zaštite na radu te poticanje i savjetovanje poslodavca i njegovih ovlaštenika da otklanjaju nedostatke u zaštiti na radu utvrđene unutarnjim nadzorom
2Česta pitanja

Ako sam jedina zaposlena osoba da li sam obavezan provoditi ovu mjeru?

Ukoliko ste jedini zaposleni te ujedno i član uprave (vlasnik, direktor i sl). tada niste u obavezi provoditi obavljanje poslova zaštite na radu. Naime, ova se obaveza odnosi na poslodavce, a kako ne zapošljavate nikoga osim samog sebe ne spadate u tu kategoriju.

Je li ti ovaj sadržaj koristan?Jesmo li ti pomogli?
DANE

Trebate ponudu ili imate dodatnih pitanja u vezi ove teme?

Pošaljite nam poruku, odgovoriti ćemo u što kraćem vremenu!
Ili jednostavno

zatražite poziv

"(*)" indicates required fields