Što činiti u slučaju ozljede na radu?

Dogodila se ozljeda na radu – što mi je činiti? Što o tome kaže zaštita na radu?

Iskreno, ovo je najgore pitanje koje možemo dobiti. Ne zato što ne znamo odgovor na njega, nego zato što to najčešće znači da je netko negdje zakazao. Ili mi, ili poslodavac, ili sam zaposlenik jer u slučaju ozljeda na radu rijetko kada možemo govoriti o nesreći; najčešće je netko negdje pogriješio. Doduše, ponekad ozljeda može biti uzrokovana višom silom ili protupravnim postupanjem treće osobe, tako da nije uvijek kriv poslodavac ili radnik.

Sam odgovor na postavljeno pitanje ovisi o sljedećem:

  • Je li se ozljeda dogodila u vašem prostoru za rad (vašoj poslovnici)?
  • Je li se ozljeda dogodila u cestovnom prometu?

Ozljeda se dogodila u vašem poslovnom prostoru ili na terenu (prostori kupca, klijenta…):

  1. Pružiti prvu pomoć u slučaju potrebe (pruža je radnik osposobljen za pružanje prve pomoći, ako smatra da je sposoban pružiti prvu pomoć s obzirom na ozljedu, osobito ako su ozljede vezane uz kralježnicu)
  2. Pozvati hitnu pomoć (194) ili ako je moguće i sigurno odvesti ozlijeđenog radnika u najbližu ustanovu prve pomoći i obavijestiti neposrednog rukovoditelja i/ili odgovornu osobu firme
  3. Rukovoditelj ODMAH zove slijedeće kontakt osobe: tvrtku s kojom ima ugovorenu zaštitu na radu ili stručnjaka zaštite na radu u svojoj tvrtki
  4. U slučaju teže ozljede stručnjak zaštite na radu zove područni ured inspekcije rada i obavještava o prirodi ozljede – ukoliko se to događa iza 15 h nazovite 112 da vas spoje s dežurnim inspektorom
  5. Od svih sudionika (ako ih je bilo) uzimaju se izjave i piše se izvješće o događaju. Svaki očevidac piše svoju izjavu o događaju. Ozlijeđeni svakako piše svoju izjavu (nema posebnog formulara za to, može se doslovno napisati kemijskom olovkom na papiru).
  6. Stručnjak i ovlaštenik ZNR u roku od 8 dana obavještavaju HZZO o nastalom događaju, s kompletnom dokumentacijom . (https://www.hzzo.hr/zastita-zdravlja-na-radu/ozljeda-na-radu/) Ispunjava se obrazac prijave koji je u excel formi u 5 primjeraka.

NIKAKO nemojte ništa sklanjati s mjesta na kojemu se ozljeda dogodila do dolaska stručnjaka zaštite na radu te eventualnog dolaska inspekcije i policije (koji izlaze ili ne izlaze na teren ovisno o tome što se dogodilo).

Ozljeda se dogodila u cestovnom prometu

Za ozljede u cestovnom prometu (službenom putu, na putu od mjesta stana do mjesta rada i nazad) potrebno je obavijestiti Policijsku upravu – 192, a stručnjak zaštite na radu i/ili ovlaštenik moraju prijaviti i dostaviti svu dokumentaciju (medicinsku dokumentaciju i policijski zapisnik) – HZZO-u. Inspekcija zaštite na radu NE izlazi na teren za ovakve slučajeve, te ih nije potrebno niti ih telefonski obavještavati o nesreći.

Savjet dana

Ukoliko više od jedne osobe radi u prostorima tvrtke potrebno je imati ormarić prve pomoći i osobu zaduženu za pružanje prve pomoći.

Postupci nisu komplicirani te vam toplo preporučam da ih provedete točno ovako kako su opisani kako biste izbjegli posljedice neprovođenja gore objašnjenih postupaka (čitajte: kazne, velike kazne).

U praksi se nažalost često dogodi da se radnik ozljedi na poslu, ode kući i bude doma nekoliko dana, a da nitko ne zna što se s njim dogodilo i gdje je on uopće, a onda kad prođu svi rokovi pokreće se postupak prijave ozljede.

Kada se obrađuju ili dogode ozljede na radu izuzetno je bitno da radite na otvorenosti kanala komunikacije i obavještavanja, osobito kada dolazi do poremećaja u procesima rada što ozljeda i predstavlja. Ovo je vrlo podcijenjeno jer u čestom broju slučajeva to vam može biti prilika za poboljšanje. Nitko ne želi ozljedu na radu, ali budite spremni i educirajte svoje djelatnike, ne samo o tome što činiti nego i da svi koji trebaju biti informirani o događaju to zaista i budu.

Pretraži materijale:

Područje
Djelatnosti
Pretraži

Prijavite se na newsletter!

Pretplati se na naš newsletter i prati najnovije aktualnosti iz područja zaštite na radu

Naši članci

IMATE li pitanja?

Specijalist za ovu temu je:

Pošaljite poruku:

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj internet stranice isključiva je odgovornost Anparo d.o.o.

Uvodimo zdrave prakse u vaš rad.
Anparo je tvrtka s više od 15 godina iskustva ovlaštena za poslove zaštite na radu, zaštite od požara te za poslove dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije te zaštite okoliša i civilne zaštite. Kontinuirano unaprijeđujemo naše poslovanje s namjerom da našim klijentima ponudimo što kvalitetniju i što potpuniju uslugu zasnovanu na znanju i povjerenju. Želimo da radna sredina oplemenjuje čovjeka, a ne da ga uništava. S obzirom da čovjek boravi trećinu života na radnom mjestu vjerujemo da tu možemo značajno djelovati na zdravlje čovjeka te time ujedno korisno djelovati i na zajednicu.
Naš zadatak je da u suradnji s poslodavcima kontinuirano unaprjeđujemo radne sredine u društvu s ciljem obogaćivanja života i osnaživanja odnosa ljudi oko nas.

Radno vrijeme: Pon- Pet: 08 - 17 h

Telefon: +385 (1) 28 52 117

Sjedište: Horvaćanska cesta 27
Uredi: Selska cesta 215 (karta do nas)

Anparo je nositelj certifikata:

Anparo je član:

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr - Saznajte više o projektu na linku EU PROJEKT
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr - Saznajte više o projektu na linku EU PROJEKT
Što činiti u slučaju ozljede na radu?