Anparo postao dio obitelji tvrtki koje potiču volontiranje zaposlenika

Svojim potpisom na Povelju o volontiranju zaposlenika, koja se održala na 3. Konferenciji o volontiranju zaposlenika naziva “Na valovima volonterstva”, 7.svibnja 2019. godine u poznatom kongresnom centru Forum u Zagrebu, uvrstili smo tvrtku Anparo na listu tvrtki potpisnica ovog hvalevrijednog i društveno odgovornog dokumenta. Tim činom tvrtka Anparo d.o.o. smjestila se uz poznate Hrvatske kompanije poput INA-e, Janafa, Erste Banke, Kauflanda, DM-a i mnogih drugih koji potiču i razvijaju društveno odgovorno poslovanje s naglaskom na brigu zaposlenika i pojedinca unutar poslovnih organizacija, te društva u kojem organizacija djeluje.

Ovu manifestaciju organizirale su Volonterski centar Zagreb, zajedno s partnerima Hrvatskim centrom za razvoj volonterstva i Mrežom za razvoj korporativnog volontiranja. Potpisivanjem Povelje o volontiranju zaposlenika želi se dodatno promovirati volonterstvo i potaknuti poslovni sektor i druge organizacije da stvaraju i razvijaju uvjete za volontiranje te dokumentiraju vrijedne akcije koje provode.

ŠTO KAŽE POVELJA O VOLONTIRANJU ZAPOSLENIKA?

Volontiranje je u cijelom svijetu prepoznato kao aktivnost od interesa za društvo, organizacije iz kojih dolaze volonteri kao i za pojedinca. Tvrtke u privatnom i javnom sektoru, javne i državne institucije te sve neprofitne organizacije imaju važnu ulogu u promicanju volontiranja zaposlenika kao oblika društveno odgovornog djelovanja.

Volonterstvo ima osobitu vrijednost za samog zaposlenika kroz upoznavanje zajednice, učenje novih znanja i vještina te stvaranje osjećaja pripadnosti i korisnosti. Ujedno volontiranje doprinosi i organizacijama kroz transfer stečenih kompetencija i znanja volontera, ali i kroz povećanje zadovoljstva zaposlenika. Naposljetku volonterske aktivnosti povećavaju kvalitetu života u društvu, izvor su ekonomskog rasta, put prema integraciji i zapošljavanju te istovremeno aktivnost koja smanjuje ekonomske i društvene nejednakosti.

Kako bi volonterstvo zaposlenika dobilo potpuni smisao iznimno je važno sustavno pristupiti razvoju programa volontiranja zaposlenika u organizacijamate ostvariti kontakte s brojnim drugim organizacijama koje promiču volontiranje.

U skladu sa europskim stečevinama o volonterstvu te Zakonom o volonterstvu RH zalažemo se za razvoj i promicanje volontiranja u svojoj organizaciji. Potpisivanjem Povelje o volontiranju zaposlenika obvezujemo se:

Izraditi politiku volontiranja koja njeguje i razvija organizacijsku kulturu temeljenu na prepoznavanju vrijednosti volonterstva, vrednovanju i uvažavanja prava pojedinaca na volontiranje.
Stvarati radno okruženje u kojem se prepoznaje i potiče volontiranje kao društvena vrijednost koja pozitivno utječe na zadovoljstvo zaposlenika i njihove međusobne odnose te izgradnju cjelokupnog društva.
Pratiti potrebe u zajednici te podržati neprofitne organizacije i inicijative kroz uključivanje volontera iz vlastite organizacije u aktivnosti kojima se promiče kvaliteta života u zajednici i društvu općenito.
Stvarati i implementirati standarde kvalitete koji uključuju upoznavanje i pripremu zaposlenika s volonterskom aktivnosti, pružanje podrške i evaluacije tijekom procesa volontiranja kao i uspostavljanje jasnih mehanizama evaluacije.
Vrednovati kompetencije stečene volontiranjem uzimajući ih u obzir u postupku zapošljavanja, napredovanju i nagrađivanju zaposlenika ili u svrhu mobilnosti studenata.
Osigurati potrebnu podršku za određene ciljne skupine potencijalnih volontera i one koji žele volontirati, kao što su osobe s invaliditetom, osobe s mentalnim poteškoćama ili starije osobe.
Usvajati i promicati standarde i primjere dobre prakse volontiranja u društvu te posebice kod dionika s kojima organizacija dolazi u doticaj.
Izvještavati najmanje jednom godišnje o poduzetim volonterskim aktivnostima i najboljim praksama te rezultatima koje je volontiranje polučilo za zajednicu, organizaciju i pojedinca.

ZAŠTO SAM KAO DIREKTOR DONIO ODLUKU DA I ANPARO UVRSTIM MEĐU POTPISNIKE OVE POVELJE?

Zaista vjerujem u ono što u povelji piše tj. da je volontiranje izrazito korisno za pojedinca, a tako neposredno i za njegovu radnu okolinu tj. poslodavca. Osobito smatram da davanje od srca potiče i izaziva radost u pojedincu, da daje osjećaj korisnosti i smisla, neki bi psiholozi to preveli – “elevacije”. Duhovno, moralno ili psihološki, bilo kako bilo rezultat je neporeciv i trenutan, te smatram da je potreban za razvoj kulture rada u svijetu, a posebno u Hrvatskoj. Mislim da su se cinizam, gramzljivost i ravnodušnost uvukli u pore hrvatske radne zajednice i da nastaje potreba da se stvari promijene. Volontiranje bi moglo biti jedan od odgovora na tu potrebu, jedan u redu prekopotrebnih mehanizama za stvaranje zdrave radne okoline i zdravih odnosa u privatnim i javnim kompanijama. Ukoliko ste skeptični izazivam vas da probate, te pod geslom “Budi sebičan, volontiraj!” volontirate.

Autor: Petar Kaić

Pretraži materijale:

Područje
Djelatnosti
Pretraži

Prijavite se na newsletter!

Pretplati se na naš newsletter i prati najnovije aktualnosti iz područja zaštite na radu

Naši članci

IMATE li pitanja?

Specijalist za ovu temu je:

Pošaljite poruku:

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj internet stranice isključiva je odgovornost Anparo d.o.o.

Uvodimo zdrave prakse u vaš rad.
Anparo je tvrtka s više od 15 godina iskustva ovlaštena za poslove zaštite na radu, zaštite od požara te za poslove dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije te zaštite okoliša i civilne zaštite. Kontinuirano unaprijeđujemo naše poslovanje s namjerom da našim klijentima ponudimo što kvalitetniju i što potpuniju uslugu zasnovanu na znanju i povjerenju. Želimo da radna sredina oplemenjuje čovjeka, a ne da ga uništava. S obzirom da čovjek boravi trećinu života na radnom mjestu vjerujemo da tu možemo značajno djelovati na zdravlje čovjeka te time ujedno korisno djelovati i na zajednicu.
Naš zadatak je da u suradnji s poslodavcima kontinuirano unaprjeđujemo radne sredine u društvu s ciljem obogaćivanja života i osnaživanja odnosa ljudi oko nas.

Radno vrijeme:
Pon- Pet: 08 - 17 h

+385(1)2852117
Hondlova 2/3 (karta do nas)

Anparo je nositelj certifikata:

Anparo je član:

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr - Saznajte više o projektu na linku EU PROJEKT
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr - Saznajte više o projektu na linku EU PROJEKT
Anparo postao dio obitelji tvrtki koje potiču volontiranje zaposlenika