Ispitivanje ispravnosti tipkala za isključivanje električne energije u slučaju nužde

Ispitivanje ispravnosti tipkala za isključivanje električne energije u slučaju nužde provodi se kako bi se utvrdilo da li tipkalo obavlja svoju namjenu, a to je da isključivanje protupožarnog tipkala u slučaju nužde dovodi do isključenja električne energije u slučaju potrebe (poput požara i sl). Ovo je ispitivanje obaveza poslodavca i mora se vršiti jednom godišnje.

ZA POSLODAVCE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE O:
ISPITIVANJU ISPRAVNOSTI TIPKALA ZA ISKLJUČIVANJE ELEKTRIČNE ENERGIJE U SLUČAJU NUŽDE

Iako je ovo ispitivanje obaveza poslodavca, ovo ispitivanje može naručiti i vlasnik/najmodavac objekta. O tome i mnogim drugim korisnim stvarima za poslodavce pisali smo u sljedećem članku: PRELAZAK U NOVI POSLOVNI PROSTOR I ZAŠTITA NA RADU – TIPS & TRICKS ZA PODUZETNIKE.

Je li spitivanje ispravnosti tipkala za isključivanje električne energije u slučaju nužde komplicirano?

Ovo je ispitivanje izuzetno jednostavno i terenski dio ispitivanja je brzo gotov, ali bitno je naglasiti da čete tijekom ispitivanja ispravnosti tipkala za isključivanje električne energije u slučaju nužde u jednom trenutku biti bez električne energije. Svaka ozbiljna tvrtka iz naše braše najavit će i dogovoriti sa vama svoj dolazak – stoga ćete imati dovoljno vremena kako biste organizirali svoj posao tako da ne trpi posljedice zbog gubitka električne energije.

Iako se ispitivanje ispravnosti tipkala za isključivanje električne energije u slučaju nužde može obaviti samostalno, ispitivanje ispravnosti sigurnosne i protupanične rasvjete sigurno će biti navedeno kao potreba u izradi procjene rizika na radu.

1Zakonske obveze
Prema Zakonu o zaštiti od požara, poslodavac je dužan građevine namijenjene za rad održavati u stanju koje ne ugrožava sigurnost i zdravlje radnika i ispitivati pojedine vrste instalacija u rokovima utvrđenim tehničkim propisima. Ispitivanje ispravnosti tipkala za isključivanje električne energije u slučaju nužde se provodi kako bi se utvrdilo da li isključivanje protupožarnog tipkala u slučaju nužde dovodi do isključenja električne energije, odnosno zadovoljava li isto uvijete propisane niže navedenim propisima: – Zakon o zaštiti na radu (NN br. 71/14, 118/14, 94/18, 96/18) – Zakon o zaštiti od požara (NN br. 92/10) – Pravilnik o tehničkim normativima za električne instalacije niskog napona (Sl. list br. 53/88 i NN br. 5/02) – Tehnički propis za niskonaponske električne instalacije (NN br. 5/10)
2Česta pitanja

Koliko se često treba ponavljati ovo ispitivanje?

Ovo se ispitivanje mora vršiti jednom godišnje.

Moram li ja kao poslodavac u najmu naručiti ovo ispitivanje ili to mora učiniti vlasnik prostora?

I jedno i drugo. Poslodavac kao korisnik prostora ima obavezu osigurati da se ovo ispitivanje provede, ali samo ispitivanje može naručiti (i financirati) i vlasnik objekta. U praksi najmodavci koji su odgovorniji preuzimaju tu odgovornost na sebe te na taj način rasterećuju svoje najmoprimce.

Moja tvrtka radi u najmu, a najmodavac je obavio ovo ispitivanje. Da li ja po tom pitanju moram još nešto učiniti?

Jedino što bi bilo dobro je da od najmodavca imate kopiju zapisnika o ispitivanju koju ćete čuvati sa svim ostalim dokumentima koje imate iz područja zaštite na radu/zaštite od požara i da vodite računa o tome da vam se dostavljaju nove kopije tih zapisnika. Naravno, ukoliko surađujete sa kvalitetnom tvrtkom iz područja zaštite na radu tvrtka će voditi evidenciju o isteku rokova i podsjećati vas na to.

3Materijali
Uskoro!
Je li ti ovaj sadržaj koristan?Jesmo li ti pomogli?
DANE

Trebate ponudu ili imate dodatnih pitanja u vezi ove teme?

Pošaljite nam poruku, odgovoriti ćemo u što kraćem vremenu!
Ili jednostavno

zatražite poziv

"(*)" indicates required fields