Ispitivanje ispravnosti tipkala za isključivanje električne energije u slučaju nužde

Ispitivanje ispravnosti tipkala za isključivanje električne energije u slučaju nužde provodi se kako bi se utvrdilo da li tipkalo obavlja svoju namjenu, a to je da isključivanje protupožarnog tipkala u slučaju nužde dovodi do isključenja električne energije u slučaju potrebe (poput požara i sl). Ovo je ispitivanje obaveza poslodavca i mora se vršiti jednom godišnje.

ZA POSLODAVCE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE O ISPPRAVNOSTI TIPKALA ZA ISKLJUČIVANJE ELEKTRIČNE ENERGIJE U SLUČAJU NUŽDE

Iako je ovo ispitivanje obaveza poslodavca, ovo ispitivanje može naručiti i vlasnik/najmodavac objekta. O tome i mnogim drugim korisnim stvarima za poslodavce pisali smo u sljedećem članku: PRELAZAK U NOVI POSLOVNI PROSTOR I ZAŠTITA NA RADU – TIPS & TRICKS ZA PODUZETNIKE.

Ovo je ispitivanje izuzetno jednostavno i terenski dio ispitivanja je brzo gotov, ali bitno je naglasiti da čete tijekom ispitivanja ispravnosti tipkala za isključivanje električne energije u slučaju nužde u jednom trenutku biti bez električne energije. Svaka ozbiljna tvrtka iz naše braše najavit će i dogovoriti sa vama svoj dolazak – stoga ćete imati dovoljno vremena kako biste organizirali svoj posao tako da ne trpi posljedice zbog gubitka električne energije.

Iako se ispitivanje ispravnosti tipkala za isključivanje električne energije u slučaju nuždemože obaviti samostalno, ispitivanje ispravnosti sigurnosne i protupanične rasvjete sigurno će biti navedeno kao potreba u izradi procjene rizika na radu.

Z

Zakonska obveza

w

Česta pitanja

i

Materijali

Zakonska obveza


Prema Zakonu o zaštiti od požara, poslodavac je dužan građevine namijenjene za rad održavati u stanju koje ne ugrožava sigurnost i zdravlje radnika i ispitivati pojedine vrste instalacija u rokovima utvrđenim tehničkim propisima.

Ispitivanje ispravnosti tipkala za isključivanje električne energije u slučaju nužde se provodi kako bi se utvrdilo da li isključivanje protupožarnog tipkala u slučaju nužde dovodi do isključenja električne energije, odnosno zadovoljava li isto uvijete propisane niže navedenim propisima:

Zakon o zaštiti na radu (NN br. 71/14, 118/14, 94/18, 96/18)

Zakon o zaštiti od požara (NN br. 92/10)

Pravilnik o tehničkim normativima za električne instalacije niskog napona (Sl. list br. 53/88 i NN br. 5/02)

Tehnički propis za niskonaponske električne instalacije (NN br. 5/10)

Česta pitanja

Koliko se često treba ponavljati ovo ispitivanje?

Ovo se ispitivanje mora vršiti jednom godišnje.

Moram li ja kao poslodavac u najmu naručiti ovo ispitivanje ili to mora učiniti vlasnik prostora?

I jedno i drugo. Poslodavac kao korisnik prostora ima obavezu osigurati da se ovo ispitivanje provede, ali samo ispitivanje može naručiti (i financirati) i vlasnik objekta. U praksi najmodavci koji su odgovorniji preuzimaju tu odgovornost na sebe te na taj način rasterećuju svoje najmoprimce.

Moja tvrtka radi u najmu, a najmodavac je obavio ovo ispitivanje. Da li ja po tom pitanju moram još nešto učiniti?

Jedino što bi bilo dobro je da od najmodavca imate kopiju zapisnika o ispitivanju koju ćete čuvati sa svim ostalim dokumentima koje imate iz područja zaštite na radu/zaštite od požara i da vodite računa o tome da vam se dostavljaju nove kopije tih zapisnika. Naravno, ukoliko surađujete sa kvalitetnom tvrtkom iz područja zaštite na radu tvrtka će voditi evidenciju o isteku rokova i podsjećati vas na to.

Materijali

Zanima Vas Ispitivanje ispravnosti tipkala za isključivanje električne energije u slučaju nužde?

Specijalist za ovu ulugu je:

Pošaljite upit:

Naše usluge

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj internet stranice isključiva je odgovornost Anparo d.o.o.

Uvodimo zdrave prakse u vaš rad.
Anparo je tvrtka s više od 15 godina iskustva ovlaštena za poslove zaštite na radu, zaštite od požara te za poslove dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije te zaštite okoliša i civilne zaštite. Kontinuirano unaprijeđujemo naše poslovanje s namjerom da našim klijentima ponudimo što kvalitetniju i što potpuniju uslugu zasnovanu na znanju i povjerenju. Želimo da radna sredina oplemenjuje čovjeka, a ne da ga uništava. S obzirom da čovjek boravi trećinu života na radnom mjestu vjerujemo da tu možemo značajno djelovati na zdravlje čovjeka te time ujedno korisno djelovati i na zajednicu.
Naš zadatak je da u suradnji s poslodavcima kontinuirano unaprjeđujemo radne sredine u društvu s ciljem obogaćivanja života i osnaživanja odnosa ljudi oko nas.

Radno vrijeme:
Pon- Pet: 08 - 17 h
+385(1)2852117
Hondlova 2/3 , Zagreb

Anparo je nositelj certifikata:

      

 

 

Anparo je član:

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr - Saznajte više o projektu na linku EU PROJEKT
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr - Saznajte više o projektu na linku EU PROJEKT
Ispitivanje ispravnosti tipkala za isključivanje električne energije u slučaju nužde