Ispitivanje ispravnosti tipkala za isključivanje električne energije u slučaju nužde

Ispitivanje ispravnosti tipkala za isključivanje električne energije u slučaju nužde provodi se kako bi se utvrdilo da li tipkalo obavlja svoju namjenu, a to je da isključivanje protupožarnog tipkala u slučaju nužde dovodi do isključenja električne energije u slučaju potrebe (poput požara i sl). Ovo je ispitivanje obaveza poslodavca i mora se vršiti jednom godišnje.

ZA POSLODAVCE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE O ISPPRAVNOSTI TIPKALA ZA ISKLJUČIVANJE ELEKTRIČNE ENERGIJE U SLUČAJU NUŽDE

Iako je ovo ispitivanje obaveza poslodavca, ovo ispitivanje može naručiti i vlasnik/najmodavac objekta. O tome i mnogim drugim korisnim stvarima za poslodavce pisali smo u sljedećem članku: PRELAZAK U NOVI POSLOVNI PROSTOR I ZAŠTITA NA RADU – TIPS & TRICKS ZA PODUZETNIKE.

Ovo je ispitivanje izuzetno jednostavno i terenski dio ispitivanja je brzo gotov, ali bitno je naglasiti da čete tijekom ispitivanja ispravnosti tipkala za isključivanje električne energije u slučaju nužde u jednom trenutku biti bez električne energije. Svaka ozbiljna tvrtka iz naše braše najavit će i dogovoriti sa vama svoj dolazak – stoga ćete imati dovoljno vremena kako biste organizirali svoj posao tako da ne trpi posljedice zbog gubitka električne energije.

Iako se ispitivanje ispravnosti tipkala za isključivanje električne energije u slučaju nuždemože obaviti samostalno, ispitivanje ispravnosti sigurnosne i protupanične rasvjete sigurno će biti navedeno kao potreba u izradi procjene rizika na radu.

 

Zakonska obveza

Prema Zakonu o zaštiti od požara, poslodavac je dužan građevine namijenjene za rad održavati u stanju koje ne ugrožava sigurnost i zdravlje radnika i ispitivati pojedine vrste instalacija u rokovima utvrđenim tehničkim propisima.

Ispitivanje ispravnosti tipkala za isključivanje električne energije u slučaju nužde se provodi kako bi se utvrdilo da li isključivanje protupožarnog tipkala u slučaju nužde dovodi do isključenja električne energije, odnosno zadovoljava li isto uvijete propisane niže navedenim propisima:

Zakon o zaštiti na radu (NN br. 71/14, 118/14, 94/18, 96/18)

Zakon o zaštiti od požara (NN br. 92/10)

Pravilnik o tehničkim normativima za električne instalacije niskog napona (Sl. list br. 53/88 i NN br. 5/02)

Tehnički propis za niskonaponske električne instalacije (NN br. 5/10)

Česta pitanja

Koliko se često treba ponavljati ovo ispitivanje?

Ovo se ispitivanje mora vršiti jednom godišnje.

Moram li ja kao poslodavac u najmu naručiti ovo ispitivanje ili to mora učiniti vlasnik prostora?

I jedno i drugo. Poslodavac kao korisnik prostora ima obavezu osigurati da se ovo ispitivanje provede, ali samo ispitivanje može naručiti (i financirati) i vlasnik objekta. U praksi najmodavci koji su odgovorniji preuzimaju tu odgovornost na sebe te na taj način rasterećuju svoje najmoprimce.

Moja tvrtka radi u najmu, a najmodavac je obavio ovo ispitivanje. Da li ja po tom pitanju moram još nešto učiniti?

Jedino što bi bilo dobro je da od najmodavca imate kopiju zapisnika o ispitivanju koju ćete čuvati sa svim ostalim dokumentima koje imate iz područja zaštite na radu/zaštite od požara i da vodite računa o tome da vam se dostavljaju nove kopije tih zapisnika. Naravno, ukoliko surađujete sa kvalitetnom tvrtkom iz područja zaštite na radu tvrtka će voditi evidenciju o isteku rokova i podsjećati vas na to.

Materijali

Zanima Vas Ispitivanje ispravnosti tipkala za isključivanje električne energije u slučaju nužde?

Specijalist za ovu ulugu je:

Pošaljite upit:

Prijavite se na newsletter!

Pretplati se na naš newsletter i prati najnovije aktualnosti iz područja zaštite na radu

Naše usluge

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj internet stranice isključiva je odgovornost Anparo d.o.o.

Uvodimo zdrave prakse u vaš rad.
Anparo je tvrtka s više od 15 godina iskustva ovlaštena za poslove zaštite na radu, zaštite od požara te za poslove dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije te zaštite okoliša i civilne zaštite. Kontinuirano unaprijeđujemo naše poslovanje s namjerom da našim klijentima ponudimo što kvalitetniju i što potpuniju uslugu zasnovanu na znanju i povjerenju. Želimo da radna sredina oplemenjuje čovjeka, a ne da ga uništava. S obzirom da čovjek boravi trećinu života na radnom mjestu vjerujemo da tu možemo značajno djelovati na zdravlje čovjeka te time ujedno korisno djelovati i na zajednicu.
Naš zadatak je da u suradnji s poslodavcima kontinuirano unaprjeđujemo radne sredine u društvu s ciljem obogaćivanja života i osnaživanja odnosa ljudi oko nas.

Radno vrijeme: Pon- Pet: 08 - 17 h

Telefon: +385 (1) 28 52 117

Sjedište: Horvaćanska cesta 27
Uredi: Selska cesta 215 (karta do nas)

Anparo je nositelj certifikata:

Anparo je član:

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr - Saznajte više o projektu na linku EU PROJEKT
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. www.strukturnifondovi.hr - Saznajte više o projektu na linku EU PROJEKT
Ispitivanje ispravnosti tipkala za isključivanje električne energije u slučaju nužde